Իբրև կենցաղային տեխնիկա՝ սառնարանն անփոխարինելի է խոհանոցում, սակայն պետք է հիշել՝ ամեն մթերք չէ, որ կարելի է թողնել ցածր ջերմաստիճանի «վերահսկողության» տակ։ Առաջնային օգտագործման մի քանի սննդամթերք սառնարանում ավելի շուտ է փչանում, փոխում համային որակը և օգտակար հատկությունները։
Ահա դրանք՝
Սոխ
Սոխն իրեն վատ չի զգում սառնարանում, սակայն բարձր խոնավությունից այն կարող է փափկել, անհամանալ և անգամ՝ նեխել։ Նախընտրելի է այն պահել սառը, բայց չոր վայրում։
Ավոկադո
Այս բանջարեղենը հասուն վիճակում կարագի նման քսվում է հացին։ Իսկ սառնարանում փափկելու և հասունանալու հնարավորություն այն չունի, հետևաբար խորհուրդ է տրվում ավոկադոն պահել սենյակային ջերմաստիճանի պայմաններում։
Կարտոֆիլ
Կարտոֆիլը փոխում է իր համը սառնարանում, դառնում ջրալի։ Նախընտրելի է այն պահել սառը, մութ վայրում՝ թղթե փաթեթով կամ ստվարաթղթե արկղում։
Պոմիդոր
Որքան էլ զարմանալի է, բայց պոմիդորն էլ սառնարանում գտնվում է ռիսկային գոտում. այն փոխում է իր համն անճանաչելիության աստիճան։ Խորհուրդ է տրվում պոմիդորը պահել արևի լույսից հեռու՝ սենյակային ջերմաստիճանի պայմաններում։
Սուրճ
Սուրճը կլանում է ցանկացած հոտ և խոնավություն։ Այնպես որ, սառնարանում պահված սուրճը կունենա այն բոլոր մթերքների համը, որոնք նրա հետ գտնվել են այնտեղ։ Սուրճը պահեք հերմետիկ տարայում՝ չոր ու սառը վայրում։
Սխտոր
Այս մթերքը չափազանց արագ է փչանում բարձր խոնավությամբ վայրում։ Սառնարանից դուրս այն հանգիստ կարել է պահել 2 ամիս։
Սոուսներ
Ոչ բոլոր սոուսներն է խորհուրդ տրվում պահել սառնարանում։ Դրանցից շատերը կարող են փչանալ. այդ մասին նշված է շշի վրայի ցուցումներում։
Կորիզավոր մրգեր
Կորիզավոր կանաչ մրգերը նախընտրելի է նախ պահել սենյակային ջերմաստիճանի պայմաններում, որպեսզի հասնեն, այնուհետև միայն տեղափոխել սառնարան։
Ձմերուկ
Ձմերուկը հիանալիորեն պահպանվում է սառնարանից դուրս, սակայն՝ ոչ կտրատված վիճակում։
Մեղր
Սառնարանում մեղրը բյուրեղանում է՝ կորցնելով իրեն բնորոշ համը և օգտակար հատկությունները։
Հաց
Հացը ևս չպետք է լինի սառնարանում. խոնավությունը բորբոս է առաջացնում։
11 մթերք, որը չպետք է պահվի սառնարանում
Իբրև կենցաղային տեխնիկա՝ սառնարանն անփոխարինելի է խոհանոցում, սակայն պետք է հիշել՝ ամեն մթերք չէ, որ կարելի է թողնել ցածր ջերմաստիճանի «վերահսկողության» տակ։ Առաջնային օգտագործման մի քանի սննդամթերք սառնարանում ավելի շուտ է փչանում, փոխում համային որակը և օգտակար հատկությունները։
Ահա դրանք՝
Սոխ
Սոխն իրեն վատ չի զգում սառնարանում, սակայն բարձր խոնավությունից այն կարող է փափկել, անհամանալ և անգամ՝ նեխել։ Նախընտրելի է այն պահել սառը, բայց չոր վայրում։
Ավոկադո
Այս բանջարեղենը հասուն վիճակում կարագի նման քսվում է հացին։ Իսկ սառնարանում փափկելու և հասունանալու հնարավորություն այն չունի, հետևաբար խորհուրդ է տրվում ավոկադոն պահել սենյակային ջերմաստիճանի պայմաններում։
Կարտոֆիլ
Կարտոֆիլը փոխում է իր համը սառնարանում, դառնում ջրալի։ Նախընտրելի է այն պահել սառը, մութ վայրում՝ թղթե փաթեթով կամ ստվարաթղթե արկղում։
Պոմիդոր
Որքան էլ զարմանալի է, բայց պոմիդորն էլ սառնարանում գտնվում է ռիսկային գոտում. այն փոխում է իր համն անճանաչելիության աստիճան։ Խորհուրդ է տրվում պոմիդորը պահել արևի լույսից հեռու՝ սենյակային ջերմաստիճանի պայմաններում։
Սուրճ
Սուրճը կլանում է ցանկացած հոտ և խոնավություն։ Այնպես որ, սառնարանում պահված սուրճը կունենա այն բոլոր մթերքների համը, որոնք նրա հետ գտնվել են այնտեղ։ Սուրճը պահեք հերմետիկ տարայում՝ չոր ու սառը վայրում։
Սխտոր
Այս մթերքը չափազանց արագ է փչանում բարձր խոնավությամբ վայրում։ Սառնարանից դուրս այն հանգիստ կարել է պահել 2 ամիս։
Սոուսներ
Ոչ բոլոր սոուսներն է խորհուրդ տրվում պահել սառնարանում։ Դրանցից շատերը կարող են փչանալ. այդ մասին նշված է շշի վրայի ցուցումներում։
Կորիզավոր մրգեր
Կորիզավոր կանաչ մրգերը նախընտրելի է նախ պահել սենյակային ջերմաստիճանի պայմաններում, որպեսզի հասնեն, այնուհետև միայն տեղափոխել սառնարան։
Ձմերուկ
Ձմերուկը հիանալիորեն պահպանվում է սառնարանից դուրս, սակայն՝ ոչ կտրատված վիճակում։
Մեղր
Սառնարանում մեղրը բյուրեղանում է՝ կորցնելով իրեն բնորոշ համը և օգտակար հատկությունները։
Հաց
Հացը ևս չպետք է լինի սառնարանում. խոնավությունը բորբոս է առաջացնում։
7or.am