Ամանորյա տոները ոչ միայն հանգստյան երկարատև օրեր են, այլև շոկոլադով ու տարատեսակ քաղցրավենիքով կամքի ուժին ու կազմվածքին հասցվող լուրջ հարված։
Կալորիական քիմիան, սակայն, կարելի է փոխարինել որքան հնարավոր է՝ բնական մթերքով։ «AdMe»–նառաջարկում է տաս օգտակար քաղցրավենիք, որոնք կհագեցնեն քաղցրի պահանջը՝ առանց վնասելու առողջությանը (իհարկե, եթե ուտեք դրանք խելամիտ չափաքանակով)։
Սև շոկոլադ
Ստիպված եք մոռանալ կաթնային շոկոլադի համը՝ փոխարինելով այն դառնահամով։ Վերջինն անհամեմատ քիչ է պարունակում շաքար ու կալորիա. փոխարենը՝ շատ են մյուս օգտակար տարրերը՝ հակաօքսիդանտներ, կալցիում, սպիտակուցներ, երկաթ, մագնիում, ֆլավոնոիդներ, վիտամիններ։
Զեֆիր
Նվազ կալորիական է, սակայն մեծ քանակությամբ երկաթ է պարունակում, ֆոսֆոր ու սպիտակուցներ, որոնք ամրացնում են մկանային հյուսվածքները։
Մարմելադ
Առաջին հերթին օգտակար է պեկտին բնական նյութի շնորհիվ, որը դոնդողի տեսքն է ապահովում։ Պեկտինն իջեցնում է խոլեստերինի մակարդակը, հանում տոքսինները և կանոնակարգում աղեստամոքսային համակարգի աշխատանքը։ Բացի այդ, մարմելադը նույնպես քիչ կալորիաներ է պարունակում։
Պաստեղ
Խելամիտ չափաքանակով պաստեղը կազմվածքին հաստատ չի վնասի։ Մարմելադի նման այն նվազեցնում է ճառագայթման բացասական ազդեցությունը և օրգանիզմից դուրս հանում ծանր մետաղների աղերը։
Մեղր
Շաքարին հավասար կալորիա է պարունակում, բայց շատ ավելի քաղցր է, ահա թե ինչու ավելի փոքր չափաքանակով է օգտագործվում։ Օրինակ՝ թեյի մեջ երկու գդալ շաքարը լիարժեքորեն փոխարինվում է մեկ գդալ մեղրով։ Բացի այդ, մեղրն օրգանիզմին անհրաժեշտ վիպամիններ է պարունակում, ամինաթթուներ և հանքանյութեր։ 100 գրամ մեղրում մագնիումի օրական չափաբաժին կա, ինչպես նաև երկաթի։ Հարկ է նշել, սակայն, որ խոսքը բնական մեղրին է վերաբերում, ոչ թե արհեստական փոխարինիչներին։
Հալվա
Այս քաղցրավենիքը հայտնի է հատկապես իր երիտասարդացնող հատկությամբ։ Հալվայի պարունակած А, Е և В խմբի վիտամինները բարերար ազդեցություն են ունենում մաշկի վրա, ամրացնում նաև սրտանոթային համակարգը։ Հնուց ի վեր այն օգտագործվում է նաև կոսմետիկ նպատակներով։ Օրինակ՝ հալվայի դիմակն արդյունավետ ազդեցություն է ունենում չոր մաշկի վրա։
Չրեր
Բնական այս մթերքը մեծաքանակ վիտամիններ ու հակաօքսիդանտներ է պարունակում՝ բետա–կարոտին, տոկոֆերոլ, ասկորբաթթու։ Չրերը լավացնում են հիշողությունը, օգնում կենտրոնանալ, թոթափում են հոգնածությունը և ներվերը հսկողության տակ պահում։
Մուրաբա
Վիտամինների ու հանքանյութերի ամբար։ Սակայն օգտակար հատկությունները պահպանելու համար այն չպետք է եփվի տատիկի բաղադրատոմսով։ Մուրաբան պետք է մի քանի րոպեում պատրաստվի կամ սառը ջեմի վերածվի։ Հատկապես ամենաօգտակարներից են ազնվամորու, սերկևիլի, հոնի և ընկույզի մուրաբաները։
Եղեգնաշաքար
Դեռ 20 տարի առաջ արևմտյան դիետաբանները հայտարարեցին, որ դարչնագույն եղեգնաշաքարը շատ ավելի օգտակար է դասական զտած սպիտակ շաքարից։ Նվազագույն մշակման ենթարկվելով՝ եղեգնաշաքարը կարևոր է օրգանիզմին հատկապես կալցիումի, մագնիումի, երկաթի, ֆոսֆորի, կալիումի պարունակությամբ։
Մրգեր և հատապտուղներ
Մրգերն ու հատապտուղներն անփոխարինելի են վիտամինների մեծ քանակության, առողջության և երկարակեցության համար անհրաժեշտ հանքային աղերի շնորհիվ։ Օրգանական թթուների, եթերային յուղերի, ածխաջրերի, սպիտակուցների և շատ կարևոր բջջանյութի շնորհիվ դրանք շատ սննդարար են, հայտնի են նաև բուժիչ հատկություններով։ Նիհարել ցանկացողների համար մրգերի և հատապտուղների բջջանյութը հիանալի միջոց է։
Տաս օգտակար քաղցրավենիք
Ամանորյա տոները ոչ միայն հանգստյան երկարատև օրեր են, այլև շոկոլադով ու տարատեսակ քաղցրավենիքով կամքի ուժին ու կազմվածքին հասցվող լուրջ հարված։
Կալորիական քիմիան, սակայն, կարելի է փոխարինել որքան հնարավոր է՝ բնական մթերքով։ «AdMe»–ն առաջարկում է տաս օգտակար քաղցրավենիք, որոնք կհագեցնեն քաղցրի պահանջը՝ առանց վնասելու առողջությանը (իհարկե, եթե ուտեք դրանք խելամիտ չափաքանակով)։
Սև շոկոլադ
Ստիպված եք մոռանալ կաթնային շոկոլադի համը՝ փոխարինելով այն դառնահամով։ Վերջինն անհամեմատ քիչ է պարունակում շաքար ու կալորիա. փոխարենը՝ շատ են մյուս օգտակար տարրերը՝ հակաօքսիդանտներ, կալցիում, սպիտակուցներ, երկաթ, մագնիում, ֆլավոնոիդներ, վիտամիններ։
Զեֆիր
Նվազ կալորիական է, սակայն մեծ քանակությամբ երկաթ է պարունակում, ֆոսֆոր ու սպիտակուցներ, որոնք ամրացնում են մկանային հյուսվածքները։
Մարմելադ
Առաջին հերթին օգտակար է պեկտին բնական նյութի շնորհիվ, որը դոնդողի տեսքն է ապահովում։ Պեկտինն իջեցնում է խոլեստերինի մակարդակը, հանում տոքսինները և կանոնակարգում աղեստամոքսային համակարգի աշխատանքը։ Բացի այդ, մարմելադը նույնպես քիչ կալորիաներ է պարունակում։
Պաստեղ
Խելամիտ չափաքանակով պաստեղը կազմվածքին հաստատ չի վնասի։ Մարմելադի նման այն նվազեցնում է ճառագայթման բացասական ազդեցությունը և օրգանիզմից դուրս հանում ծանր մետաղների աղերը։
Մեղր
Շաքարին հավասար կալորիա է պարունակում, բայց շատ ավելի քաղցր է, ահա թե ինչու ավելի փոքր չափաքանակով է օգտագործվում։ Օրինակ՝ թեյի մեջ երկու գդալ շաքարը լիարժեքորեն փոխարինվում է մեկ գդալ մեղրով։ Բացի այդ, մեղրն օրգանիզմին անհրաժեշտ վիպամիններ է պարունակում, ամինաթթուներ և հանքանյութեր։ 100 գրամ մեղրում մագնիումի օրական չափաբաժին կա, ինչպես նաև երկաթի։ Հարկ է նշել, սակայն, որ խոսքը բնական մեղրին է վերաբերում, ոչ թե արհեստական փոխարինիչներին։
Հալվա
Այս քաղցրավենիքը հայտնի է հատկապես իր երիտասարդացնող հատկությամբ։ Հալվայի պարունակած А, Е և В խմբի վիտամինները բարերար ազդեցություն են ունենում մաշկի վրա, ամրացնում նաև սրտանոթային համակարգը։ Հնուց ի վեր այն օգտագործվում է նաև կոսմետիկ նպատակներով։ Օրինակ՝ հալվայի դիմակն արդյունավետ ազդեցություն է ունենում չոր մաշկի վրա։
Չրեր
Բնական այս մթերքը մեծաքանակ վիտամիններ ու հակաօքսիդանտներ է պարունակում՝ բետա–կարոտին, տոկոֆերոլ, ասկորբաթթու։ Չրերը լավացնում են հիշողությունը, օգնում կենտրոնանալ, թոթափում են հոգնածությունը և ներվերը հսկողության տակ պահում։
Մուրաբա
Վիտամինների ու հանքանյութերի ամբար։ Սակայն օգտակար հատկությունները պահպանելու համար այն չպետք է եփվի տատիկի բաղադրատոմսով։ Մուրաբան պետք է մի քանի րոպեում պատրաստվի կամ սառը ջեմի վերածվի։ Հատկապես ամենաօգտակարներից են ազնվամորու, սերկևիլի, հոնի և ընկույզի մուրաբաները։
Եղեգնաշաքար
Դեռ 20 տարի առաջ արևմտյան դիետաբանները հայտարարեցին, որ դարչնագույն եղեգնաշաքարը շատ ավելի օգտակար է դասական զտած սպիտակ շաքարից։ Նվազագույն մշակման ենթարկվելով՝ եղեգնաշաքարը կարևոր է օրգանիզմին հատկապես կալցիումի, մագնիումի, երկաթի, ֆոսֆորի, կալիումի պարունակությամբ։
Մրգեր և հատապտուղներ
Մրգերն ու հատապտուղներն անփոխարինելի են վիտամինների մեծ քանակության, առողջության և երկարակեցության համար անհրաժեշտ հանքային աղերի շնորհիվ։ Օրգանական թթուների, եթերային յուղերի, ածխաջրերի, սպիտակուցների և շատ կարևոր բջջանյութի շնորհիվ դրանք շատ սննդարար են, հայտնի են նաև բուժիչ հատկություններով։ Նիհարել ցանկացողների համար մրգերի և հատապտուղների բջջանյութը հիանալի միջոց է։