Սպիտակ հացը կարող է վտանգավոր լինել ուղեղի համար. փորձագետ
Սպիտակ հացը կարող է տրանսճարպեր պարունակել, ուստի այս մթերքը կարող է վտանգավոր լինել ուղեղի համար և նույնիսկ դեմենցիայի զարգացման հանգեցնել։ Նման կարծիք է հայտնել սննդաբան Ելենա Սոլոմատինան (Ռուսաստան)։
Ինչպես հայտնում է «Մոսկվա 24»-ը, հացն ընտրելիս մասնագետը խորհուրդ է տալիս ուշադիր ուսումնասիրել դրա բաղադրությունը։ Եթե դրա մեջ մարգարին կա, ավելի լավ է այլ հաց ընտրել։
Բացի այդ, սպիտակ հացը շաքար է պարունակում, որը բարձրացնում է արյան մեջ գլյուկոզի մակարդակը, և դա ևս մեկ պատճառ է դրանից հրաժարվելու համար։
«Սա այն դեպքում, երբ արյան մեջ շատ շաքար կա, և այն կլողա այնտեղ, իսկ ինսուլինն այլևս չի կարող այն քաշել բջիջների մեջ: Այս դեպքում այդ շաքարը սկսում է բառացիորեն կոռոզիայի ենթարկել արյան անոթների պատերը»,-ասել է Սոլոմատինան:
Խոլեստերինի բարձր մակարդակի ֆոնին աթերոսկլերոտիկ վահանիկներ կառաջանան, և արյունը չի կարողանա նորմալ շրջանառվել։ Արդյունքում դա ճնշման բարձրացման կհանգեցնի, իսկ վնասված անոթները չեն կարողանա պատշաճ կերպով արյունը թթվածնով ապահովել, իսկ ուղեղի բջիջները կսկսեն մահանալ, պարզաբանել է բժիշկը։
Սննդաբանը խորհուրդ է տալիս նախապատվությունը տալ ամբողջական հացահատիկային հացին, որը, ի տարբերություն սպիտակի, առողջ մանրաթելեր ունի:
Սպիտակ հացը կարող է վտանգավոր լինել ուղեղի համար. փորձագետ
Սպիտակ հացը կարող է տրանսճարպեր պարունակել, ուստի այս մթերքը կարող է վտանգավոր լինել ուղեղի համար և նույնիսկ դեմենցիայի զարգացման հանգեցնել։ Նման կարծիք է հայտնել սննդաբան Ելենա Սոլոմատինան (Ռուսաստան)։
Ինչպես հայտնում է «Մոսկվա 24»-ը, հացն ընտրելիս մասնագետը խորհուրդ է տալիս ուշադիր ուսումնասիրել դրա բաղադրությունը։ Եթե դրա մեջ մարգարին կա, ավելի լավ է այլ հաց ընտրել։
Բացի այդ, սպիտակ հացը շաքար է պարունակում, որը բարձրացնում է արյան մեջ գլյուկոզի մակարդակը, և դա ևս մեկ պատճառ է դրանից հրաժարվելու համար։
«Սա այն դեպքում, երբ արյան մեջ շատ շաքար կա, և այն կլողա այնտեղ, իսկ ինսուլինն այլևս չի կարող այն քաշել բջիջների մեջ: Այս դեպքում այդ շաքարը սկսում է բառացիորեն կոռոզիայի ենթարկել արյան անոթների պատերը»,-ասել է Սոլոմատինան:
Խոլեստերինի բարձր մակարդակի ֆոնին աթերոսկլերոտիկ վահանիկներ կառաջանան, և արյունը չի կարողանա նորմալ շրջանառվել։ Արդյունքում դա ճնշման բարձրացման կհանգեցնի, իսկ վնասված անոթները չեն կարողանա պատշաճ կերպով արյունը թթվածնով ապահովել, իսկ ուղեղի բջիջները կսկսեն մահանալ, պարզաբանել է բժիշկը։
Սննդաբանը խորհուրդ է տալիս նախապատվությունը տալ ամբողջական հացահատիկային հացին, որը, ի տարբերություն սպիտակի, առողջ մանրաթելեր ունի:
Աղբյուրը՝ med.news.am